6 gode olier til hud og hår

Jojobaolie

Navnet stammer oprindeligt fra Sonoraørkenen i Californien og Arizona og skal udtales som ho-ho-ba. Det latinske navn for planten er Simmondsia chinensis. Planten indeholder nøddeagtige frø, der består af op til 50% voks. Det er denne voks eller olie der bliver brugt til kosmetisk brug. Olien er velegnet til alle slags hudtyper og fordelen ved netop denne olie er (modsat mange andre olier), at den ikke efterlader huden fedtet.

Jojobaolie har utallige egenskaber, f.eks. kan det hjælpe på sundheden af ens negle, reducere hudinflammation, afhjælpe psoriasis, reducere effekten ved rødme efter en solskoldning for at nævne få af de gode egenskaber jojobaolien besidder.

Jojobaolie til håret

Omkring brug af olien i håret har vi læst om mange positive resultater. Olien menes f.eks. at give et mere glansfyldt hår, samt hjælpe med at mindske hårtab. Det skal dog nævnes, at vi ikke har set lige så mange studier indenfor jojobaolie, som ved f.eks. castorolie.

Castor olie

Castor olie eller ricinusolie er kendetegnet ved at have mange gavnlige egenskaber for både hud og hår. Dette er endvidere bakket om af efterhånden mange studier. Olien kommer fra planten Ricinus communis som er udbredt i flere tropiske lande. Ønsker du at gå mere i dybden med denne olie, kan vi anbefale at tage et kig på https://castorolie.dk/ hvor der er meget nyttig viden tilgængelig omkring castorolie.

Castor olie til hud og hår

Mange brugere af ricinusolien, samt studier har påvist oliens gavnlige egenskaber i både hår og hovedbund. Bl.a. kan olien bekæmpe hårtab, samt hjælpe huden ved en irriteret hovedbund. Fælles for de fleste opskrifter med castor olie er, at olien er blandet sammen med andre olier; f.eks. citron og ingefær for at opnå den optimale effekt til håret eller hovedbunden.

Castor olie til huden

Castor olie har i flere studier vist gode resultater mod acne eller uren hud. Er man derfor plaget af denne lidelse vil castor olie være en god naturlig behandling uden de samme bivirkninger, som konventionel acne medicin. Nogle brugere af castor olie har dog fortalt om rødme efter brug af castor olie, hvorfor det er en god idé, som ved alt anden creme og andet man putter på huden, at afprøve castorolien på et lille hudområde først.

Rosmarinolie

Rosmarinolie har i videnskabelige studier vist mange gode egenskaber på hud og hår. Rosmarinolien kommer fra rosmarinplanten der tilhører læbeblomstfamilien. Rosmarinplanten vokser ofte i tørre og varme områder, f.eks. i Nordafrika og det sydlige Europa. Rosmarinolie har været kendt i historien gennem flere tusinde år. Romerne og grækerne var begge kendt for at bruge olien. Hvis vi ser på fordelene på rosmarinolie, så skulle den bl.a. være god til at rense huden, forebygge skæl og øge blodcirkulationen i huden. Hvis du ønsker, at gå mere i dybden hva denne fantastiske olie kan, så kan vi anbefale at tage et kig på: castorolie.dk/rosmarin.

Hybenkerneolie

Hybenkerneolie er en af det bedste naturlige olier til pleje og fugt af huden – både krop og ansigt. Den kan bruges til alle hudtyper. Indholdet af vitamin-c er større end i nogen andre olier, og sammen med indholdet af vitamin-e og vitamin-a gør det hybenkerneolien til en meget unik olie. Foruden vitaminer er der også omega-3, omega-6 samt omega-9. Oliens betændelseshæmmende egenskaber gør den også til et godt valg, hvis du har problemer med huden fx i form af akne (uren hud).

Olivenolie

Olivenoliens egenskaber har været kendt i flere tusind år. Udover at blive brugt i mad, har olien også andre nyttige egenskaber. Bl.a. kan den bruges til huden som alternativ til fugtighedscreme. I middelhavslandene har den været anvendt til hudpleje af både romere, grækere og ægyptere. Olien kan bl.a. med fordel bruges til exfoliering, altså en bodyscrub. I forhold til brug i håret findes der mange forskellige anvendelser og opskrifter på nettet, fælles for dem, er at olien kan blandes med andre ingredienser.

Olivenolie til hud og hår

 

 

 

 

 

 

Mange af opskrifterne går på at olien skal masseres ind i hovedbunden og sidde i mindst 30 min eller natten over for det bedste resultat. Bl.a. findes Honning- og olivenoliekur, hårkur med æg og olivenolie. Der findes mange opskrifter med god vejledning på diverse amerikanske helseblogs, men på siden Floratan, findes der mange gode opskrifter.

 

Avocadoolie

En avocado er ikke kun en sund spise, den er også spækket med olier som er utrolig nærende for både hud og hår. Indenfor skønhedsbranchen er den allerede ved at indtage plads som et alternativ i forskellige behandlinger. Hemmeligheden ved avocadoolie er, at olien er fyldt med vitaminer, antioxidanter, essentielle fedtsyrer og gode fedtstoffer. Avocadoolie indeholder omega 6 og essentielle omega-3 fedtsyrer samt de gavnlige men ikke essentielle omega-9 og omega-7 fedtsyrer.

Når du smører din kolde og tørre vinterhud ind i avocadoolie, så kan du virkelig mærke en forskel. Dette har jeg i hvert fald personligt selv erfaret. Endvidere stimulerer avocadoolien til produktionen af kollagen i huden. Hvis du døjer med psoriasis, eksem eller irriteret hud, så kan olien også hjælpe her. Her skal du blot smøre olien ind på de udsatte områder og du vil herefter kunne mærke en lindring. Som andre kroniske sygdomme kan det ikke kureres blot med olie, der er selvfølgelig flere faktorer i spil.

Når det kommer til behandling af håret, er denne olie også fantastisk. Bl.a. fandt vi på Healthline en opskrift med honning, kokosolie og banan. Det kan absolut anbefales at tjekke siden, der giver bud på mange forskellige opskrifter.

Kokosolie

Kokosolien dyrkes primært fra kokospalmer i Asien. Ofte Sri Lanka. Olien fra kokosnødderne fremstilles bl.a. ved presning, udvundet af det hvide kød fra friske økologiske kokosnødder. Udover sine gode evner i madlavningen, er kokosolie også fortræffelig til huden, som makeupfjerner, til massage og kropscreme. Jeg selv bruger kokosolien om aftenen inden jeg skal i seng til min tørre hud i ansigtet. Kokosolien bliver ofte brugt til at gøre huden smidig og blød. Det siges også at olien har en antiseptisk virkning.

kokosolie til hår

 

 

 

 

 

 

 

Kokosolie kan bl.a. hjælpe med at få håret til at vokse hurtigere. Spalter dit hår eller er det ødelagt af solen er kokos olien også her en vinder. På natural living ideas, kan du læse mere om de forskellige opskrifter på kokos olie. Fælles for alle ovenstående olier er, at vi anbefaler, at man altid anvender økologiske (og koldpresset olivenolie) olier for det bedste resultat.

Afslutningsvis anbefaler vi, at man har en vis sund skepsis i sin tilgang, og så vidt muligt prøver at tjekke op på, om der noget evidens bag de rosende ord omkring disse olier. Vi vil dog til hver en tid tilskynde, at man bruger naturlige olier i stedet for kemiske produkter, både for en selv og for miljøets skyld.

 

Share on FacebookShare on Google+Share on TumblrTweet about this on Twitter

AndersW