Ved du hvor meget standarder betyder for dit liv?

Standarder - derfor er standarder vigtigt

Ved du hvad en standard er? Hvis man tænker sig om, kan man måske godt gætte sig frem til det, men det er ikke ligefrem noget, som mange af os går og overvejer. Men faktisk betyder standarder mere for dit liv, end du måske lige går og tror.

Først og fremmest: Hvad er standarder? Standarder har en funktion som værende en slags ”fælles sprog” for alle der vil skabe et produkt eller ting. De er med til at sikre, at alle mulige forskellige produkter og processer effektivt kan arbejde sammen på tværs af forskellige leverandører. Disse standarder er nemlig med til at skabe en klar linje og forståelse mellem producenter. Det letter samtidig også samarbejdet og kommunikationen på tværs af lande. Det sikrer eksempelvis, at et USB-stik som du køber på nettet, passer på den computer, som du har købt i en fysisk butik.

Eksperter undersøger og tester hver dag, hvad der er ”best practice” for alle produkter, procesforløb, afprøvning af kvalitet samt sikkerhed. Disse eksperter, der står bag udviklingen af standarderne, har mange års erfaring fra relevante brancher. Blandt andet fra universiteter, forskning og diverse interesseorganisationer.

Dette betyder naturligvis meget for vores liv samt de produkter og services, som vi anvender hver eneste dag. Standarder sikrer, at vi altid er omgivet af produkter, der er udtænkt og følger retningslinjer, der er blevet fastsat af eksperter. Hvis det ikke giver lidt mere ro i sindet, så er der ikke meget der gør.

Nu tænker du måske, hvordan livet uden standarder så ville se ud. Det kan være svært at forestille sig, da det er så langt fra virkeligheden, men faktisk har Danmarks officielle standardiseringsorganisation, Dansk Standard, gjort det muligt at få et lille indblik i livet uden standarder. De har nemlig lavet en lille grafik, der viser dette meget godt. Du kan se grafikken her.

Share on FacebookShare on Google+Share on TumblrTweet about this on Twitter

AndersW